Ierse borrel! Historische nacht?
- Vrijdag 2 oktober 2009
- Aanvang: 17.00 uur
- Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
- Toegang: gratis
Op 2 oktober 2009 krijgt de Ierse bevolking opnieuw een referendum voorgelegd waarbij ja of nee gezegd kan worden tegen het Verdrag van Lissabon (2007). Het Verdrag heeft de Grondwet voor Europa vervangen, die in 2005 door eerst Frankrijk en daarna Nederland werd verworpen. Alle parlementen van de 27 lidstaten hebben inmiddels dit Verdrag van Lissabon goedgekeurd. De presidenten van Tsjechië en Polen echter weigeren vooralsnog hun handtekening te zetten. Op 1 oktober a.s. zal in Duitsland in verband met de Duitse Grondwet nog door het parlement een wet moeten worden aangenomen, die het daadwerkelijk mogelijk maakt het Verdrag te ratificeren. Het ziet er evenwel naar uit dat de stemming in Ierland van 2 oktober beslissend zal zijn. Zegt Ierland ja, dan is er een belangrijke stap gezet in de richting van een gemeenschappelijke Europese toekomst door verdere samenwerking van Europa. Een nee kan allerlei consequenties hebben, maar zeker is dat het Verdrag dan niet is aangenomen. Met ‘Lissabon’ hoopt de EU slagvaardiger te worden door een grotere macht voor het Europees Parlement en door stappen te ondernemen naar een gezamenlijk Europees buitenland beleid. Met de nieuwe vaste voorzitter van de Europese Raad en de voorzitter van de Europese Commissie zal in de toekomst dan een herkenbaar driemanschap aan het hoofd van de Europese Unie staan. Echter om delen van de eigen soevereiniteit over te dragen aan de Europese Unie is een thema dat overal in Europa gevoelig ligt.
Tijdens Café Europa zal de uitslag van het Ierse referendum worden gevolgd. Een forum zal dit belangrijke moment in de Europese geschiedenis ter plekke van commentaar voorzien en de staatsrechtelijke kanten belichten. De actuele situatie in Europa en in Ierland zal de stemming in Ierland ongetwijfeld beïnvloeden. In Ierland, dat dankzij het lidmaatschap van de EU een ongekende economische opleving doormaakte, heeft de kredietcrisis flink huisgehouden. Het werkloosheidspercentage is opgelopen tot in de dubbele cijfers. De Ieren zullen met hun stemming dan ook mede kenbaar maken in hoeverre hun hoop om de kredietcrisis het hoofd te kunnen bieden gevestigd is op de EU. Het grote verzet in Ierland tegen de afbraak van werknemersrechten werpt ook een licht op de Europese Unie als verzorgingsstaat. Het forum zal hierop reageren.
Het forum bestaat uit Otto Holman (hoofddocent politicologie, Universiteit van Amsterdam) en Arjan Vliegenthart (senator voor de Socialistische Partij, docent Internationale Betrekkingen Vrije Universiteit). De avond, waarbij ook het publiek in de discussie zal worden betrokken, wordt geleid door Jan Willem Sap (hoofddocent Europees recht Vrije Universiteit en tevens bewonderaar van de unieke Ierse cultuur). Op beeldschermen zullen de actuele politieke ontwikkelingen worden gevolgd. De bar heeft Iers bier en er wordt bij aanvang en ter afsluiting van het debat traditionele levendige dansbare Ierse pubmuziek gespeeld door een trio bestaande uit Stijn van Beek(uilleann pipes), Kaspar Laval (bouzouki) en Isaac Muller (Ierse dwarsfluit).
Café Europa is een initiatief van Vereniging Democratisch Europa en Felix Meritis.