Nederland in Europa na de Europese top
Debat met Atzo Nicolaï
Na het Nederlandse ‘nee’ tegen de Europese Grondwet is de brede maatschappelijke discussie, die daags na het referendum nodig werd geacht, er niet gekomen. Wel was er een door staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken op zijn website geplaatste enquête. Bezoekers daarvan werden naar hun opvattingen over de Europese integratie gevraagd. Die enquête werd door zo’n honderdduizend mensen ingevuld. Het kabinet, bij monde van minister Bot van Buitenlandse Zaken, heeft onlangs te kennen gegeven geen pogingen meer te zullen ondernemen om de afgewezen Europese Grondwet weer tot leven te wekken. Het devies is afwachten en ‘luisteren’ en onderwijl werken aan een ‘Europe of results’. Dat wil zeggen: het concreet maken van de resultaten van de Europese samenwerking, zoals die inmiddels tot stand is gekomen.
Wat wil Nederland met Europa? Er zijn twee grote twee richtingen denkbaar. Of er wordt ingezet op een Europese constructie die veel ruimte laat aan nationale autonomie. De begrippen ‘statenverbond’ en ‘subsidiariteit’ (in de betekenis van minder Europa) staan daarbij centraal. Het VDE-bestuurslid Jan-Willem Sap bepleitte tezamen met Alfred Pijpers en Roel Kuiper in een artikel in het NRC Handelsblad van 11 mei jl. deze benaderingswijze. Zij zijn allen leden van de Werkgroep Europa in de Nationale Conventie.
De tweede richting streeft naar het uitbreiden van de Europese samenwerking naar meer terreinen naast de ‘markt’ om zo ‘het Europese tekort’ op te heffen. Het doel van deze stroming is de belastingconcurrentie in Europa tegen te gaan om zo de uitgaven voor de sociale zekerheid, het onderwijs en de gezondheidszorg te waarborgen. Verder dient in deze visie te worden gestreefd naar een Europese politieke identiteit, een Europese buitenlandse politiek en een gemeenschappelijk defensiebeleid. Dit standpunt wordt in een artikel in de Volkskrant van 1 juni jl. verwoord door Paul Kapteyn, voorzitter van de Vereniging Democratisch Europa.
Staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken zal spreken over de inzet van Nederland en over de resultaten van de laatste Europese Top. Met de hiervoor genoemde standpunten in het achterhoofd zal een discussie met deskundigen en met de zaal plaatshebben. Overige sprekers zijn Godelieve van Heeteren, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en Paul Kapteyn en Jan Willem Sap resp. voorzitter en bestuurslid van de Vereniging Democratisch Europa.
Georganiseerd door Felix Meritis, Vereniging Democratisch Europa en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten.
Voor meer informatie: www.felix.meritis.nl en www.sica.nl.
Café Europa is een onderdeel van het programma dare2connect , een samenwerking van Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA, en komt tot stand met medewerking van de Vereniging Democratisch Europa.
Donderdag 22 juni
20.00 uur
Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Toegang: gratis