EU-USA=? Diplomatie of wapengekletter
De conventie stelt dat de Europese burgers er van overtuigd zijn dat er veel te winnen is wanneer de Europese Unie op wereldniveau als collectief opereert. Toch wordt de EU vaak verweten dat zij op het internationale toneel minder gewicht in de schaal legt dan we op basis van haar economische kracht, integratie en beschikbare collectieve middelen zouden mogen verwachten. De conventie is bezig met een voorstel voor een gemeenschappelijk buitenlands -en veiligheidsbeleid, maar hoewel ze wel een conceptgrondwet naar buiten hebben gebracht, zijn ze over hun plannen voor een gemeenschappelijk buitenland -en veiligheidsbeleid opvallend stil. Het “Oude Europa” zet zich af tegen de VS met als gevolg dat zowel de verhoudingen binnen Europa, als de verhoudingen tussen Europa en de VS op gespannen voet komen te staan.
De centrale vraag is of de Europese identiteit sterk genoeg is om een gemeenschappelijk buitenlands -en veiligheidsbeleid te dragen. Of lopen de standpunten tussen de verschillende lidstaten te ver uiteen? En wat heeft dit voor gevolgen voor de verhouding tussen Europa en de VS? Kan Europa het zich permitteren om de oude vriendschapsbanden op het spel te zetten?
Op 16 april 2003 kwamen een aantal sprekers o.a. J.Bult (historicus en publicist) en F. van Staden (directeur Clingendael) over bovenstaande vraagstukken debatteren.