Wat wil de VDE?
De Europese integratie beïnvloedt het dagelijks leven van honderden miljoenen mensen. Dat proces heeft goede kanten. Het dient de vrede, stimuleert de bedrijvigheid en slecht barrières tussen burgers van verschillende staten. Het heeft echter ook zo zijn beperkingen. Het dient de rijkdom, maar niet altijd een verstandige aanwending daarvan. De sociale ongelijkheid binnen en tussen de staten dreigt sinds het begin van de economische crisis verder toe te nemen. Het dient de samenwerking tussen staten, maar de betrokkenheid en belangstelling van burgers brokkelen af. De democratie wordt uitgehold. Daar wil de VDE iets aan doen.
Waarom?
Democratie verbindt de idealen van vrijheid en gelijkheid en dient daarmee het algemeen belang. Democratie doet recht aan mensen die willen weten wat er om hen heen gebeurt en zich daarover willen uitspreken. Democratie voorkomt dat maatschappelijke onverschilligheid omslaat in links of rechts extremisme. De Europese Unie is geen voldragen democratie en nationale staten lijken dat soms steeds minder. Dat is een aantasting van de burgerlijke waardigheid en bovendien gevaarlijk, voor zowel de Unie als de lidstaten. Democratische grondrechten zijn een groot goed, die behouden moeten worden.
Wat kan de VDE daaraan doen?
De VDE prikkelt het publieke debat door vragen te stellen, het geluid van burgers te laten horen, waarop geen antwoord komt. Over bijvoorbeeld het nut van een referendum, de mogelijkheden van een federaal Europa of een gekozen president, over de hervorming van de instituties of tweeslachtigheid in beleid, de Nederlandse koers in Europa en vele andere thema’s.
Hoe dan?
De VDE denkt, praat en schrijft en herbergt een grote verscheidenheid aan meningen. Al haar leden hebben echter één ding gemeen, namelijk zorg om de democratische verworvenheden. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Er worden onder meer publieke bijeenkomsten en debatten georganiseerd met binnenlandse en buitenlandse coryfeeën. Jaarlijks of om het jaar wordt de VDE Europalezing gehouden door een boeiende denker en doener.
Wat kan u voor de VDE betekenen?
De VDE nodigt u uit, prikkelt u, maar wil vooral uw stem horen. Want met u hopen we Europa democratisch kracht bij te zetten! Daarom hopen we van harte dat u lid wilt worden van de VDE. Van leden vragen we een minimale bijdrage van € 32,50 per jaar (studenten en scholieren betalen slechts € 10,00). Leden krijgen de publicaties van de VDE toegestuurd en worden op de hoogte gehouden van de actuele ontwikkelingen, lezingen en projecten.
Het bestuur
Voorzitter: dhr. prof. dr. J.W. Sap
Secretaris: mw. S.M.H. Schepers
Penningmeester: mw. mr. M.D. Zeldenrust
Algemeen bestuurslid: mw. A.L. van Bodegraven
Adviseurs: dhr. mr. drs. Tj. Hoekstra, dhr. dr. O.H. Holman
Het bestuur wordt benoemd op de algemene ledenvergadering.
Alle bestuursleden zijn onafhankelijk en werken vrijwillig.
De adviseurs maken formeel geen deel uit van het bestuur, maar een eervolle vermelding is op zijn plaats.