Een nieuw politiek alternatief voor Europa: noch links noch rechts?
Nadat het Nederlandse volk zich met een duidelijk ‘nee’ had uitgesproken tegen de Europese Grondwet is het debat over Europa weer zorgwekkend verstomd. De brede maatschappelijke discussie, die het kabinet daags na het referendum op 1 juni vorig jaar in het vooruitzicht stelde is er in ieder geval niet gekomen. Met de gemeenteraadsverkiezingen net achter de rug en met de parlementsverkiezingen in het vooruitzicht lijken de van oudsher pro-europese partijen, zoals PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks zich niet aan dit onderwerp te willen branden door zich duidelijk pro uit te spreken en daardoor misschien kiezers van zich te vervreemden. Op de automatische piloot wordt weer gekoerst op de oude vertrouwde uitweg van het ontpolitiseren van de Europese integratie. ‘Het oor te luisteren leggen’ (Bos, Nicolai) geeft in dit scenario nog de schijn van enige activiteit, maar biedt de kiezer in wezen weinig houvast.
Er hebben zich evenwel onlangs nieuwe politieke stromingen gepresenteerd: Neweuropeans, met europese idealen, en “Lux Voor”. In laatstgenoemde stroming hebben jongeren dwars door de partijen heen zich verenigd in hun opvatting dat Nederland verdeeld is in progressieven en conservatieven, en dat deze scheidslijn dwars door de partijen heenloopt. Zij zijn van mening dat Nederland terwijl ‘de vloedgolven van vergrijzende babyboomers, integratieproblemen en globaliseringseffecten komen aanrollen’ voor een progressief beleid zou moeten kiezen, dat noch links, noch rechts is. Progressief is: een ontplooiingsstaat voor het individu in plaats van een verzorgingsstaat voor het collectief, nadruk op kenniseconomie, internationalisering, flexibilisering, het drastisch terugbrengen van de omvang van het overheidsapparaat en het terugdringen van de macht van de vakbonden. Dit streven past naadloos in de Europese agenda, al wordt over Europa en de Grondwet niet gerept. Is het toeval dat de jongeren vooral uit juist die partijen komen die zich immer uitgesproken voorstander van de Europese integratie toonden? Immers de jongeren van SP en Christen Unie ontbreken in de progressieve gelederen. Verder valt het op dat zich onder de bij Lux Voor betrokken jongeren vooral veel hoge ambtenaren bevinden. Zou het kunnen dat een observatie van de werkelijkheid als niet links, niet rechts, maar progressief vooral dienstbaar is aan het moderne overheidsmanagement met ambtenaren in de functie van procesmanager en organisatieadviseur? En wat zou dat voor de verdere Europese integratie betekenen?
Deze vragen willen wij voorleggen aan Lux Voor en aan New Europeans. Vanwege het zo noodzakelijk debat over hoe het nu verder moet met Nederland en de Europese Grondwet.
Rogier Klimbie van Lux Voor en Veronique Swinkels van New Europeans hebben wij uitgenodigd om hun standpunt over Nederland en Europa uiteen te zetten. Zij zullen tegenspel krijgen van SP-senator Tiny Kox. Voorafgaand aan het debat vindt powerpoint presentatie plaats met feiten en meningen over Europa door N.I.P.O. (ovb)
Café Europa wordt gerealiseerd door Felix Meritis, De Vereniging Democratisch Europa (VDE) en de Stichting Internationale Culturele Activeiten /SICA
Donderdag 27 april
20.00 uur
Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam
Toegang: gratis