Date:January 23, 2023

Extra tanks zijn nodig vanwege de veiligheid en zekerheid van Europa

Omdat Poetin de oorlog tegen het zogenaamde ‘broedervolk’ niet op de gewone manier kan winnen, is hij overgegaan tot het bombarderen van de nutsvoorzieningen om Oekraïne klein te krijgen. Daardoor neemt de haat tegen Rusland toe. Poetin heeft wel even moeten slikken. Hij heeft moeten constateren dat Oekraïne sinds de inval sterker is geworden, een sterkere eenheid dan Rusland zelf, met een bevolking die zich niet meer laat ringeloren en nu volop wordt gesteund door het Westen. Het voorheen zwakke Kiev is uitgegroeid tot het tegenovergestelde van Moskou: vrijheid tegenover autocratie, internationaal recht tegenover agressie, Europa tegenover chaos, eenheid tegenover versplintering, goed tegenover kwaad.

Dit betekent wel oorlog in Europa. Gezien de huidige opstelling van Moskou is het voor de veiligheid en zekerheid van Europa daarom noodzakelijk dat Rusland zich volledig terugtrekt uit Oekraïne. Europa kan niet accepteren dat een autocratisch regime een soevereine democratische staat aanvalt en van stukken grondgebied berooft. Waarom komt het Russische volk niet in actie om Poetin te dwingen tot aftreden? Waarom grijpt de Russische elite niet in? Wat is het juiste moment voor een rechtszaak tegen Poetin? De meeste Russen lijken nogal bang voor het bestuur in Moskou. Poetin heeft Rusland inderdaad veranderd in een dictatoriale oorlogseconomie. Grote hoeveelheden Russische soldaten blijft hij de dood injagen om maar ergens een aansprekend militair succesje te kunnen boeken. Met zijn verwarde verhalen tegen de moeders van gesneuvelde soldaten probeert Poetin de aandacht af te leiden van de misdaden die zijn gepleegd door Russische soldaten, zoals executies, martelingen, verkrachtingen en het kidnappen van Oekraïense kinderen.

Volgens Poetin kan niets de dood van een overleden zoon goedmaken. Maar als hij het vergelijkt met iemand die overlijdt aan alcohol of aan een verkeersongeluk, meent hij dat de soldaat die sterft voor Rusland gelééfd heeft en zijn doel heeft bereikt. Zo’n soldaat heeft zijn leven niet voor niets gegeven. Maar wat is dat doel dan precies, kameraadschap of het ideaal van een Russische tsaar uit vervolgen tijden? De Nederlanders weten als geen ander dat dit soort idealen uit vervlogen tijden – het Romeinse rijk, Karel de Grote, Karel V en Habsburg – allemaal stuklopen als er geen respect is voor de rechten van de mens. De Nederlandse opstand onder leiding van Willem van Oranje (1533-1584) en de vrijheidsoorlog tegen Spanje (1566-1648) vormen daarvan overduidelijk bewijzen. Als er maar wilskracht en eensgezindheid wordt uitgestraald. Die link kan door de Nederlandse regering sterker worden benadrukt om draagvlak te houden voor de steun aan Zelensky.

Momenteel maakt Poetin het Westen alleen maar sterker. Meerdere landen willen nu bij de NAVO horen. Ziet Poetin dan niet in dat het doel van Kiev veel meer aansprekend is dan het doel van de Russen? Vrijwel iedereen in de wereld voelt sympathie voor vrijheidsstrijders die een machtige agressor willen verslaan. De Oekraïense soldaten zullen met veel meer overtuiging vechten. Alle Europeanen zijn Oekraïners geworden, zonder of met inflatie. Het Westen zal Oekraïense soldaten daarom nog meer gaan steunen met wapens en tanks. Het moet immers niet worden uitgesloten dat Poetin via Wit-Rusland zal overgaan tot een groot landoffensief om Kiev aan te vallen om Zelensky proberen te verjagen. Extra tanks zijn dus nodig vanwege de toekomst van Europa. Want Europa kan zich absoluut niet veroorloven om te verliezen. De democratie moet zegevieren.

 

Jan Willem Sap

Voorzitter VDE

Amsterdam, 23 januari 2023

 

Use Facebook to Comment on this Post