En nu heel iets anders. De VDE werkt al geruime tijd aan het Srebrenica oratorium ‘De moordenaar en de pianospeler’. En niet voor niets. Het libretto was al af, maar nu zet ook componist Pablo Escande de sokken er in. De muziek is voor 2/3 klaar en de rest komt voor half maart. Dan zijn de zeven liederen klaar om uitgevoerd te worden.
In samenwerking met cultureel programmeur Jair Tchong is het voornemen het oratorium uit te voeren op de avond van 11 juli a.s.. – Schrijf het al vast in uw agenda -. Het is dan precies 20 jaar geleden dat Srebrenica viel. Deze wereldpremière zal waarschijnlijk plaats vinden in de oude Buiksloterkerk, een stemmige locatie in Amsterdam Noord.
In de middag van de 11 juli is bovendien een symposium voorzien in de Tolhuistuin, eveneens in Amsterdam Noord, aan het IJ. De vraag is daar, ‘Welke les geleerd’, die zal worden belicht vanuit Bosnisch’, Servisch’ en Nederlands perspectief en uit dat van de VN.
Het oratorium wordt uitgevoerd door een ensemble van 15 strijkers, een koor van 30 zangers en 5 declamators, 2 vrouwen en 3 mannen. Het geheel staat onder leiding van de Amsterdamse dirigent en zanger Joost Schouten.
Het ligt verder in de bedoeling het oratorium in juni in Haarlem tijdens de Koor Biennale uit te voeren als generale repetitie, en in september in Den Haag tijdens de VN Week. Ook Leeuwarden is een mogelijke locatie.
De VDE heeft inmiddels een subsidieaanvraag ingediend bij het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten, en aangezien er meer steden bij worden betrokken, wordt ook op landelijk niveau subsidie gevraagd.
Het streven is verder stedelijke en landelijke autoriteiten als ook vertegenwoordigers van andere betrokken landen en organisaties uit te nodigen.
In de subsidieaanvraag wordt het doel van deze Srebrenica herdenking omschreven als ‘een bijdrage aan de verzachting van het leed en aan de verzoening tussen de betrokken volken’.
Dat zijn grote woorden, maar wie weet? Het is voor het eerst dat de VDE zich op dit terrein waagt. Maar het is het risico waard. Het libretto en de muziek brengen de grimmige dramatiek van ‘Srebrenica’ tot uitdrukking. En aangezien het eerste lied over de bijbelse figuren Kain en Abel gaat en het laatste lied over ‘de Internationale Gemeenschap’, stijgt het oratorium uit boven de plaats en tijd van wat straks 20 jaar geleden is gebeurd.
Zoals gezegd, houdt 11 juli vrij. We brengen u later op de hoogte hoe en wanneer u deze herdenking kunt bijwonen.
Paul Kapteyn
Amsterdam
05-02-2015