Date:October 12, 2022

Chaos en paniek door bombardementen op Oekraïense steden

Chaos en paniek door bombardementen op Oekraïense steden

De beschadiging van de Krimburg op 8 oktober 2022 liet zien dat het veiligheidssysteem van Rusland niet waterdicht is. Maar reeds twee dagen later kwam het Russische antwoord. Een grote hoeveelheid kruisraketten daalde neer op Oekraïense steden. Het ging om 84 raketten waarvan er 43 werden neergehaald door de Oekraïense afweer. Dat de Russische overheid fel zou reageren was verwacht, anders zou Poetin door binnenlandse media zijn afgeschilderd als zwak. De Krimbrug, het contact tussen de Russische dief en de buit, bleek voor de Russen een rode lijn. Poetin ziet de aanslag op de Krimbrug als een terroristische aanslag op belangrijke civiele infrastructuur van de Russische Federatie, een aanslag op eigen (illegaal verkregen) grondgebied. Dat moest gewroken worden.

Maar mogen de Russen met hun bombardementen wel het woord wraak in de mond nemen? Terwijl Oekraïne in het gevecht voor vrijheid en onafhankelijkheid van de eigen staat koos voor het beschadigen van een oorlogsdoel, een aanvoerlijn van het Russische leger, besloot Rusland tot een spervuur aan bombardementen op burgerdoelen. De meeste langeafstandsraketten zijn door de Russen gelanceerd vanaf de Zwarte Zee, uit Wit-Rusland of uit Russisch bezet gebied in Oekraïne. Die bommen op burgerdoelen missen iedere vorm van moraliteit, want een volk mag zich verzetten tegen een criminele bezetter en het willen treffen van onschuldige burgers is buiten de orde. Het bewust aanvallen van burgerdoelen moet worden beschouwd als een oorlogsmisdaad. Gezien het grote aantal steden dat werd geraakt is de kans aanwezig dat de Russen deze bombardementen al eerder van plan waren. Op het slagveld verloopt het voor Rusland steeds moeizamer. Zij worden teruggedrongen door gemotiveerde Oekraïners en moeten land prijsgeven in het noorden en het oosten. Steeds duidelijker wordt dat Poetin zijn operatie verkeerd heeft ingeschat. Hij dacht dat hij in Kiev zou worden binnengehaald als de grote bevrijder. Blijkbaar was hij slecht geïnformeerd. Er komen steeds meer barsten in het regime van Poetin. Mensen verlaten het land. De Russische strijdkrachten zijn vermoeid en er is tekort aan voorraden en munitie. Het aantal aanhangers van Poetin loopt terug, niet meer dan twintig procent, onder meer vanwege de mobilisatie. Veel Russen zijn heel bezorgd over de toekomst.

Met deze wraakactie laat de dictator in het Kremlin zien waartoe hij nog in staat is, ook ver achter het front. Zo werd het centrum van Kiev geraakt. Door de aanslagen moest tijdens de ochtendspits weer worden gerend naar de schuilkelders. Meerdere burgers zijn dood of gewond. De bombardementen waren gericht op civiele infrastructuren zoals energiecentrales en communicatie, bruggen en wegen. Ook het kantoor van president Zelensky was een doelwit. In meerdere steden viel de stroom uit en kwam de watervoorziening in de problemen. Het was een poging om de regering en de burgers van Oekraïne te intimideren door terreur, een nieuwe escalatie in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. ‘They want panic and chaos; they want to destroy our energy system’, aldus Zelensky. De opgelopen schade in veel steden voorspelt voor de winter weinig goeds.

Dat de Russen bij hun wraakactie vol voor burgerdoelen gaan is het visitekaartje van Sergei Soerovikin, de recent door Poetin benoemde nieuwe opperbevelhebber van het Russische leger. Soerovikin staat bekend als een meedogenloze ‘hardliner’. In het verleden heeft hij leiding gegeven aan de Russische interventie in Syrië, waarbij de Russen steun gaven aan president Bashar al-Assad. In het denkraam van Soerovikin wordt een oorlog gevoerd niet alleen tegen militairen maar tegen een complete samenleving. Het onderscheid tussen militairen en burgers valt dan weg. Bombarderen op burgerdoelen doet hij om de burgers te ontmoedigen en om ieder verzet te breken. Zo werden in de stad Aleppo complete woonwijken plat gebombardeerd, vandaar de bijnaam van Soerovikin: ‘de slager van Aleppo’. De haviken in Rusland hebben instemmend gereageerd. Nu Soerovikin de leiding heeft is zelfs de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrow, door Poetin pas benoemd tot generaal, tevreden over de nieuwe Russische aanpak.

Door de voortgaande escalaties wordt er door Russische media over gesproken om de aanslag op de Krimburg te beantwoorden met nucleaire vergelding. Poetin is in grote moeilijkheden en doet mee aan het opschroeven van de dreiging. Als hij verliest in Oekraïne zal hij macht kwijtraken en waarschijnlijk komt ook zijn leven in gevaar. Hij heeft immers honderdduizenden burgers wapens gegeven en die kunnen zich op bepaald moment ook tegen hem keren. Het praten over kernwapens door Poetin is  problematisch omdat hij de inzet presenteert als een rationele afweging. Maar zo’n inzet zou leiden tot een directe botsing met de Verenigde Staten van Amerika en de NAVO. De voortgaande escalatie met aanslagen, wraakacties en verliezen op het slagveld roept vragen op die doen denken aan de tijd van de Koude Oorlog. Als Poetin in het nauw komt, zal hij dan naar kernwapens grijpen? ‘He’s not joking when he talks about potential use of tactical nuclear weapons or biological or chemical weapons because his military is, you might say, significantly underperforming’, aldus Joe Biden. De Amerikaanse president vindt dat de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog naast de Cubacrisis (oktober 1962) nog niet in zo’n gevaarlijk moment terecht gekomen als nu in 2022. Biden richtte ook een waarschuwing aan Poetin: het gebruik van kernwapens kan uitlopen op een ‘Armagedon’ die al het leven op aarde kan beëindigen. Het heeft weinig zin om te spreken in ficties, maar de Amerikanen willen over de afschrikking duidelijk zijn. In het vrije Westen worden de dreigementen van Poetin serieus genomen zonder dat men zich wil laten chanteren. Ook conventioneel zijn de Amerikanen met de geallieerden in staat om hard op te treden tegen Rusland. Zij kunnen alle Russische militaire doelen in Oekraïne uitschakelen, zowel op de Krim als op de Zwarte Zee. De aanslagen door Rusland zijn bedoeld om te intimideren, maar ze leiden tot steeds grotere vastberadenheid bij de Oekraïners en het vrije Westen. Qua militaire hulp moeten Amerika, de NAVO en de Europese Unie alles doen om de Oekraïners te helpen en te beschermen. De westerse landen dienen luchtverdedigingssystemen te sturen om de burgers van Oekraïne beter te beschermen tegen de Russische bombardementen.

Jan Willem Sap

Voorzitter VDE

12 oktober 2022

Use Facebook to Comment on this Post