Date:June 30, 2024

Geen enkele zekerheid dat Russische agressie stopt

Hoe radicaal-links en radicaal-rechts er ook over mogen denken, voor de veiligheid en stabiliteit van Oekraïne en Europa is het nodig om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te blijven steunen met materieel, munitie en trainingen. Gezien de gebruikte oorlogstaal door Poetin is er namelijk geen enkele zekerheid dat Poetin stopt bij Oekraïne. Verdedigd kan worden dat strijd tegen Poetin een rechtvaardige oorlog is. Het is voor een rechtvaardige zaak met een goede intentie. Als illustratie kan worden gewezen op de situatie op de Krim.

Sinds Rusland de Krim heeft veroverd worden Oekraïense en Krim-Tartaarse gemeenschappen systematisch onderdrukt. Leraren, studenten en ouders hebben volgens Amnesty International te maken met indoctrinatie en dreiging met represailles. Dissidenten worden opgepakt en in Russische gevangenissen gestopt. In media, nationale vieringen en bij de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging zijn de regels van Moskou dwingend geworden. Het Oekraïense taalonderwijs op lokale scholen zou al zijn ontmanteld. Sommige bewoners van de Krim zijn met geweld gedeporteerd naar andere delen van Rusland en er komen Russische staatsburgers voor terug. Dit proces is al zo’n tien jaar aan de gang. Het is duidelijk dat Moskou probeert de etnische samenstelling van de Krim te veranderen. Deze wijze van omgaan met minderheden zou wel eens een blauwdruk kunnen zijn voor  het lot van andere bezette gebieden, volgens Moskou bufferzones om Rusland te beschermen.

Gezien de Russische agressie is het noodzakelijk dat de Europese Unie meer gaat doen om Zelensky te helpen. Toen de Franse president Emmanuel Macron zei dat het Westen het zenden van troepen naar Oekraïne niet moet uitsluiten, reageerde De Duitse kanselier Olaf Scholz direct negatief. De verharding van de toon van Macron is goed te begrijpen gezien de voortgang van de strijd. Hij laat Oost-Europa voelen dat Europa niet laf zal zijn als Amerika in de toekomst mogelijk wat zal wegvallen. In 2022 zag Macron zichzelf als een bemiddelkaar tussen Moskou en het Westen. Nu zijn er geen grenzen aan de Franse steun voor Zelensky. Want verliezen kan voor het Westen geen optie zijn.

Om te voorkomen dat de Europese Unie een diplomatieke draaitol wordt, dienen de geopolitieke standpunten tegenover Poetin beter van tevoren worden afgestemd. Dit gebrek aan afstemming illustreert dat, ten dienste van de noodzakelijke eenheid, er een EU-minister voor defensie dient te komen die kan toewerken naar een Europese pilaar binnen de NAVO. Europa zal een grotere verantwoordelijkheid moeten laten zien als het gaat om de veiligheid. Als men elkaar in de Europese Unie in het openbaar gaat afvallen lacht Poetin in zijn vuistje.

Jan Willem Sap

Voorzitter VDE

Amsterdam, 30 juni 2024

 

Use Facebook to Comment on this Post